Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 duże wiejskie jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do smażenia
W jednym naczyniu delikatnie miksujemy ser ricotta, żółtka, maślankę i sól. W drugim łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy całość plastikową łyżką.
Dodajemy połowę piany z białek, gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejną porcję.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej masłem, nakładając po łyżce masy i smażąc przez 1 minutę z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami (owoce, miód, powidła).
Smacznego!
Już uwielbiam Twój blog, zapisałam już chyba z 50 przepisów i ciagle szukam! Gratuluje talentu kulinarnego;)
Fajne placuszki 🙂
O nie! Ale boskie! Właśnie przeglądan Twojego bloga i jestem tak pozytywnie zaskoczona że szok! Już mam kilka przepisów, które na pewno wykorzystam! I zapraszam do siebie! Dzisiaj zupa krem z pieczonych buraków 🙂
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)