Strona główna » Dietetyczne » Rosół z królika

Rosół z królika


rosół z królika

Składniki:

  • 3 litry wody
  • mięso z królika (dwa udka lub inna część)
  • 2 duże marchewki
  • duża pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek lub natka pietruszki

Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy umyte mięso z królika. Gotujemy przez kilka minut, zbieramy szum.

Dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, czosnek) oraz przyprawy.

Całość gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny.

Doprawiamy do smaku.

Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami.

Smacznego!

 

 

7 komentarzy do “Rosół z królika

  1. Pingback: Delikatny pasztet z królika | Zakątek Smaku

  2. A czy da się rozróżnić smak rosołu z królika od rosołu z kurczaka? Ten na króliku jest pewnie zdrowszy… ale czy jest jakaś różnica dla kubeczków smakowych?

Dodaj komentarz