Składniki:
- 3 litry wody
- mięso z królika (dwa udka lub inna część)
- 2 duże marchewki
- duża pietruszka
- kawałek selera
- por
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe
- sól
- pieprz
- świeży koperek lub natka pietruszki
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy umyte mięso z królika. Gotujemy przez kilka minut, zbieramy szum.
Dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, czosnek) oraz przyprawy.
Całość gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami.
Smacznego!
Pewnie jest delikatniejszy w smaku?
Pingback: Delikatny pasztet z królika | Zakątek Smaku
Jeszcze nigdy nie jadłam rosołu z królika. Mama często kupuje, lub dostaje od znajomych i robi w śmietanie:)
A czy da się rozróżnić smak rosołu z królika od rosołu z kurczaka? Ten na króliku jest pewnie zdrowszy… ale czy jest jakaś różnica dla kubeczków smakowych?
Rosół z królika jest według mnie lekko słodki w smaku. Bardzo delikatny i dietetyczny. Polecam! Pozdrawiam:)
Mój mąż uwielbia tradycyjny rosół. Ciekawe, czy na taki z królika tez by się pokusił 🙂
jeszcze nigdy takiego nie próbowałam,apetycznie 🙂