Zupka z lanymi kluseczkami dla maluchów po 10 miesiącu życia.
Składniki:
- średnia marchew
- kawałek pietruszki
- biała część małego pora
- 50 g mięsa z nogi kurczaka
- szklanka wody źródlanej
- 1 żółtko jaja kurzego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka wody
Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Wodę gotujemy. Umyte mięso, dzielimy na części i razem z warzywami wrzucamy do wrzątku.
Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyjmujemy mięso i warzywa. Miksujemy(ale nie na gładko) bez pora.
Dolewamy wywar, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Z żółtka, mąki i wody ucieramy ciasto na kluseczki. Rosołek doprowadzamy do wrzenia i wlewamy cienkim strumieniem ciasto. Gotujemy przez chwilę. Kluseczki powinny być bardzo miękkie i drobne.
Smacznego!
Pingback: Krem pomidorowy dla całej rodziny | Zakątek Smaku
mniam, mniam