Kochani dzisiejszym przepisem zachęcam Was do kupowania i jedzenia polskich jabłek!
Pyszne, zdrowe, dietetyczne ciasto owsiane z dodatkiem jabłek i kaszy jaglanej.
Idealne dla całej rodziny! Idealne na weekendowe piknikowanie!:)
Składniki:
- 3 duże jabłka
- szklanka górskich płatków owsianych
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżka miodu rzepakowego
- 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy płatki owsiane, ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę, miód, ziarna słonecznika, żurawinę, rodzynki i olej. Całość mieszamy.
Przekładamy do blaszki (u mnie silikonowa blaszka w kształcie serca). Ciasto można również upiec w okrągłej formie (20 cm).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Jakie smaczne i zdrowe! Pięknie wygląda!
Super pomysł na ciasto 🙂
Polskie jabłka są najlepsze, szczególnie stare odmiany. 🙂 Przepis świetny
pyszne ciasto,zdrowe i fajni się prezentuje:)
Świetne ciasto 🙂
Mniam, musiało smakować wspaniale 🙂
Śliczne ciasteczka:)
Pingback: Owsiane ciasto z jabłkami | Przepisy na ?
Ciasto pięknie wyrosło, córeczka na pewno zjadła ze smakiem 🙂