Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 8 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól
- pieprz
- świeże zioła
Mięso łączymy z jajkiem, amarantusem, płatkami owsianymi. Doprawiamy do smaku, dodajemy 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, świeży koperek lub świeża bazylia).
Formujemy małe kotleciki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. W trakcie pieczenia, przekładamy kotleciki na drugą stronę.
Zdrowa propozycja obiadu dla całej rodziny.
Smacznego!
Czy amarantus ekspandowany można zastąpić gotowanym?
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂
ostatnio robiłam podobny przepis, ale bez drobiu 😉 smaczne są takie wypieki.