Składniki:
- 280 g mąki razowej orkiszowej
- 120 g zimnego masła
- 120 g brązowego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 kg jabłek szara reneta
- cynamon
Zimne masło siekamy. Dodajemy mąkę, cukier, jajko, sól. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy ciasto : 1/3 i 2/3. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy cynamonem.
Spód okrągłej formy (25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy spód i boki blaszki ciastem (2/3). Układamy jabłka. Na wierzch, ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego!
Świetnie się spisała na świętach 🙂 Dziękuje Bardzo 🙂