Strona główna » Babeczki » Kukurydziane babeczki cytrynowe (bezglutenowe)

Kukurydziane babeczki cytrynowe (bezglutenowe)


bezglutenowe kukurydziane babeczki cytrynowe

Składniki na 12 małych babeczek:

  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru
  • 75 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masło roztapiamy w garnku. Studzimy. Łączymy z jogurtem i jajkami. Dodajemy cukier, mieszamy całość.

Cytrynę dokładnie myjemy (polecam zakup niewoskowanych cytryn), ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do ciasta.

Mąkę łączymy z sodą i solą, przesiewamy i dodajemy do masy. Łączymy całość za pomocą łopatki.

Ciasto przekładamy do foremek, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

Z uwagi na dodatek mąki bezglutenowej, babeczki najlepiej spożyć w dniu pieczenia.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s