Składniki na blaszkę 25 cm:
- 500 g wołowiny
- 300 g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 100 g żurawiny suszonej
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Mięso i warzywa myjemy. Wątróbkę oczyszczamy, warzywa obieramy. Kroimy mięso i warzywa w kostkę.
Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy. Wkładamy warzywa i przyprawy (liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie) i zalewamy całość wodą (tak aby wszystkie składniki były zakryte). Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie (woda odparuje).
Całość mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy jajka i żurawinę, mieszamy.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Studzimy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!