Składniki na ciasto (3 cienkie pizze o średnicy 30 cm):
- 40 g świeżych drożdży
- szklanka mleka (krowie lub roślinne)
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i cukru
Pozostałe składniki:
- dynia
- pomidory koktajlowe
- rukola
- marchewka
- sos pomidorowy
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na kilka minut.
Dodajemy oliwę, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i dostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Oczyszczoną i obraną ze skóry dynię i marchewkę, ścieramy na tarce.
Dzielimy ciasto na 3 części, rozwałkowujemy cienkie, okrągłe placki. Każdy z nich smarujemy sosem pomidorowym.
Układamy dodatki (dynię, pomidory koktajlowe, marchewkę). Możemy dodać kawałki grilowanej piersi z kurczaka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Upieczoną pizze podajemy z rukolą.
Smacznego!