Składniki:
- 180 g aktywnego zakwasu
- 200 g mąki żytniej
- 300 g mąki orkiszowej
- 330 ml letniej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czarnuszki
Do miski wlewamy aktywny zakwas, dodajemy mąki, sól i czarnuszkę. Dolewamy małym strumieniem wodę i łączymy wszystkie składniki. Mieszamy całość drewnianą łyżką, do momentu dokładnego połączenia składników.
Ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Wygładzamy ciasto i posypujemy z wierzchu ulubionymi dodatkami (u mnie słonecznik). Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 5 godzin.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
wspaniały chleb! ściskam ciepło!
Jaka dokładnie mąka żytnia i jaka orkiszowa ?
U mnie mąka żytnia typ 2000 pełnoziarnista i mąka orkiszowa typ 630 jasna.
Udanych wypieków! Pozdrawiam 🙂