Zdrowy pomysł, na szybki w przygotowaniu smakołyk dla dzieci od 8 miesiąca życia. Bez cukru, bez chemii, z dobrej mąki.
Potrzebujecie patelni i kilku minut cierpliwości.
Te biszkopciki to idealny pomysł na drugie śniadanie, deser, spacer czy rodzinny piknik.
Testowane na moich dzieciakach 🙂
Składniki na kilka małych biszkoptów lub jeden duży omlet:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka mąki orkiszowej (lub innej)
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtko i mąkę. Delikatnie mieszamy całość łopatką.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, przez 1 minutę po każdej ze stron.
Możemy przygotować jeden duży omlet lub 4 mniejsze.
Do ciasta biszkoptowego możemy dodać garść rodzynek lub daktyle. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, odsączamy i dodajemy do ciasta przed smażeniem.
Z gotowego ciasta, możemy wyciąć ciasteczka w różnych kształtach.
Omlet podajemy z konfiturą, owocami lub miodem.
Smacznego!