Strona główna » Dla niemowląt i małych dzieci » Kopytka dyniowe z masłem szałwiowym

Kopytka dyniowe z masłem szałwiowym


dyniowe kopytka

Składniki na 4 duże porcje:

  • 750 g obranych ziemniaków
  • 250 g puree z dyni (około 500 g świeżej dyni)
  • około 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • kilka listków świeżej szałwii

Dynię kroimy, usuwamy pestki, pozostawiamy skórę. Dzielimy na kawałki, które smarujemy oliwą i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Upieczony miąższ (250 g) przekładamy do naczynia i miksujemy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez praskę.

Ziemniaki łączymy z dynią i jajkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę soli. Wsypujemy 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto.

Jeśli jest potrzebna, dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Nie może być twarde.

Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej z nich formułujemy wałek, który kroimy na mniejsze części pod skosem.

Układamy na posypanym mąką blacie. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy kilka listków szałwii.

Ugotowane kopytka podajemy polane masłem.

Smacznego!

 

 

1 komentarz do “Kopytka dyniowe z masłem szałwiowym

Dodaj komentarz