Składniki:
- 180 g jogurtu naturalnego (kubeczek posłuży jako miarka dla pozostałych składników)
- 4 jajka
- 3 kubki mąki pszennej
- 2 kubki cukru
- 1 kubek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg moreli
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki płatków owsianych
Morele myjemy. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na pół i wyciągamy pestki.
Masło rozpuszczamy w garnku, lekko studzimy. Dodajemy cukier, mąkę, wiórki i płatki owsiane. Całość dokładnie łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra-dół).
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z żółtkami i jogurtem. Dodajemy cukier i olej. Delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie łączymy całość.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu morele (przecięciem do góry) i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Pieczemy około 45 minut.
Super ciasto, proste i pyszne. Z kruszonką wszystko smakuje lepiej 😉
czy można mąkę pszenną zastąpić inną?
Nigdy nie próbowałam tego ciasta piec z innym rodzajem mąki. Myślę, że można spróbować. Może pełnoziarnista lub jaglana. Proszę dać znać jak się udał wypiek 🙂 Pozdrawiam ciepło!
W takim razie spróbuję i dam znać. Również pozdrawiam 🙂