Strona główna » Dietetyczne » Gryczana tarta z warzywami

Gryczana tarta z warzywami


gryczana tarta z warzywami

Z tej tarty jestem absolutnie dumna. Udało mi się stworzyć coś co jest jednocześnie zdrowe i wygląda bardzo efektownie:)

Przygotowanie tarty jest trochę czasochłonne, ale warto było spędzić ten czas w kuchni, by cieszyć oko i kubki smakowe!

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej          tarta z warzywami
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • duża marchew
  • duża cukinia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Warzywa myjemy. Obieramy marchew. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy warzywa na cienkie wstążki.

Schłodzonym ciastem wykładamy blaszkę do tarty. Nakłuwamy spód ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Na lekko przestudzonym spodzie, układamy na przemian warzywa (w sposób widoczny na zdjęciu), zaczynając od środka tarty. Warzywa powinny być ułożone dość ciasno. Z jajka, mąki, jogurtu, przypraw przygotowujemy sos, którym delikatnie polewamy warzywa.

Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 35 minut.

Smacznego!

 

tarta gryczana 2

11 komentarzy do “Gryczana tarta z warzywami

    • Tak. Masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym (kokosowy, rzepakowy). W tym przypadku będą to 3 łyżki oleju.
      Jeśli wchodzi w grę kwestia alergii pokarmowej, to można użyć masła klarowanego (pozbawione jest białka mlecznego), jeśli kwestie ideologiczne, to jak najbardziej polecam olej kokosowy.

      Przepraszam za zwłokę. Pozdrawiam ciepło!

  1. Pingback: Gryczana tarta z warzywami | Przepisy na ?

Dodaj odpowiedź do dorapiecze Anuluj pisanie odpowiedzi