Z tej tarty jestem absolutnie dumna. Udało mi się stworzyć coś co jest jednocześnie zdrowe i wygląda bardzo efektownie:)
Przygotowanie tarty jest trochę czasochłonne, ale warto było spędzić ten czas w kuchni, by cieszyć oko i kubki smakowe!
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- duża marchew
- duża cukinia
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Warzywa myjemy. Obieramy marchew. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy warzywa na cienkie wstążki.
Schłodzonym ciastem wykładamy blaszkę do tarty. Nakłuwamy spód ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Na lekko przestudzonym spodzie, układamy na przemian warzywa (w sposób widoczny na zdjęciu), zaczynając od środka tarty. Warzywa powinny być ułożone dość ciasno. Z jajka, mąki, jogurtu, przypraw przygotowujemy sos, którym delikatnie polewamy warzywa.
Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 35 minut.
Smacznego!
Czy da się to wykonać bez masła?
Tak. Masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym (kokosowy, rzepakowy). W tym przypadku będą to 3 łyżki oleju.
Jeśli wchodzi w grę kwestia alergii pokarmowej, to można użyć masła klarowanego (pozbawione jest białka mlecznego), jeśli kwestie ideologiczne, to jak najbardziej polecam olej kokosowy.
Przepraszam za zwłokę. Pozdrawiam ciepło!
Zrobiłam ,jak wyglada tak smakuje -coś pysznego!!!
Bardzo się cieszę 🙂
Zapraszam po kolejne przepisy! Pozdrawiam ciepło! 🙂
Bosko wygląda ta tarta!
Cudnie wygląda!
ale super wygląda
Wygląda niesamowicie apetycznie! Bardzo ciekawy przepis.
Jestem pod wrażeniem, wygląda świetnie! 🙂
Pingback: Gryczana tarta z warzywami | Przepisy na ?
Mniam…