Strona główna » Dietetyczne » Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy


333

 

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 250 g bardzo dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 litra zimnej wody

Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy. Do dużego garnka wlewamy oliwę i dodajemy cebulę, podsmażamy.

Marchew kroimy w kostkę i razem z liściem laurowym dodajemy do cebuli. Przez chwilę smażymy.

Opłukaną soczewicę dodajemy do warzyw. Całość zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.

Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, razem z przecierem dodajemy do zupy.

Soczewica pochłania dużo płynów, więc dodajemy 0,5 litra wody. Można więcej, jeśli ktoś nie lubi gęstej zupy.

Przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut na małym ogniu.

Smacznego!

999

7777

18 komentarzy do “Zupa z zielonej soczewicy

    • Myślę, że można spróbować zamrozić. Polecam jednak wekowanie, jako metodę na dłuższe przechowywanie zupy. Wystarczy zupę zagotować i przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić pokrywę i odstawić do góry dnem, do momentu aż wystygnie. W ten sposób bardzo często przechowuje w lodówce jedzenie nawet przez kilka tygodni 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  1. Pingback: Zupa z soczewicy na chłodne wieczory. | Pipilotka – blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia

  2. Pingback: Przykładowe Zdrowe Menu 7 | Pipilotka – blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia

Dodaj komentarz