Strona główna » Dietetyczne » Ketchup z papryki (paprykowy sos)

Ketchup z papryki (paprykowy sos)


898777

Zapomniałam podzielić się z Wami przepisem na ketchup z papryki domowej produkcji:)

W tym roku, przygotowany przez moją mamę.

Domowy ketchup jest pyszny, pozbawiony sztucznych aromatów, zagęstników i substancji konserwujących.

Jest również dużo tańszy od kupionego w sklepie i zawiera mniej kalorii.

Moim zdaniem warto poświęcić chwilę, aby później cieszyć się wyśmienitym domowym ketchupem przez całą zimę:)

Gorąco polecam!

Składniki na 12 małych słoików:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 15 dag papryczki chili
  • 3 koncentraty pomidorowe 30%
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 płaska łyżka soli7666

Paprykę myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy do garnka, obieramy i wyciskamy czosnek, dodajemy do papryki.

Całość gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, mieszając.

Dodajmy pozostałe składniki. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.

Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Smacznego!

ketchup

097

231

Reklamy

8 thoughts on “Ketchup z papryki (paprykowy sos)

  1. Jakaś moda na ketchup teraz jest:D Bardzo zainteresowała mnie Twoja paprykowa wersja, mam jej nadmiar więc spróbuje choć na jeden rzut:) pozdrawiam i zapraszam na mój ketchup cukiniowy:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s