Strona główna » Owoce » Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami


234

Ostatnio zakochałam się w tartach. Robię je na różne sposoby. Dzisiaj czas, na coś słodkiego:)

Pyszna tarta z brzoskwiniami i płatkami migdałów.

Zrobiłam ją dla mojej rodziny. Moja mama, która jest świetną kucharką, a jej ciasta zawsze są idealne, przyznała, że już dawno nie jadła tak wspaniałego ciasta kruchego:) Miód na moje uszy:)

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • kostka masła o najwyższej zawartości tłuszczu, dobrze schłodzona
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru

W przygotowaniu kruchego ciasta, bardzo ważny jest jak najkrótszy czas zagniatania.

Bardzo mocno schłodzone masło dokładnie siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W upalne dni, warto również schłodzić formę do tarty.

Składniki na wierzch ciasta:

  • puszka brzoskwiń
  • 1 mała śmietana 12%
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie płatków migdałowych

22 Jajka delikatnie miksujemy z cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (program góra/dół) i pieczemy przez 15 minut, po upływie tego czasu zdejmujemy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze przez 5-10 minut, aby środek lekko się zrumienił. Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem masy.

Brzoskwinie bardzo dokładnie odcedzamy. Kroimy w plastry.

Na upieczonym spodzie układamy brzoskwinie, zalewamy przygotowaną mieszanką i posypujemy migdałami.

Zapiekamy jeszcze przez około 20-25 minut.

Smacznego!

 

tarta1

111

Advertisements

24 thoughts on “Tarta z brzoskwiniami

  1. Zrobiłam tą tartę, tylko migdały dałam pod masę śmietanową, i zamiast śmietany użyłam creme fraiche 😉 Przepyszna, będę powtarzać! Choć uważam że tyle masła na kruche ciasto to naprawdę za dużo.

  2. Tak łatwo się nie poddaje, ale zakalec, jeszcze większy niż poprzednio.Może mi Pani pomoże rozwiązać zagadkę, masło normalna standardowa kostka (200), mąka przeznaczona do wypieków,,(szklanka 250ml), jajka od gospodarza – temperatura pokojowa, śmietana postała wyjęta z lodówki 2h przed użyciem…naczynie posmarowałam odrobiną tłuszczu, przyprószyłam bułką tartą. Temperatura zgodna. Pytanie czy piecze Pani z wiatrakiem? Przyznam szczerze, że raz piekłam z obiegiem raz bez. Generalnie nie posiadam kul do obciążenia, użyłam więc zgodnie z sugestią fasoli. I tutaj po 20 minutach zajrzałam i ciasto było w sumie surowe na środku. W każdym razie ja to tak oceniłam i dołożyłam jeszcze 8 minut…Będę próbowała do skutku, ale proszę może o jakieś sugestie dla wypiekoodpornych. Pozdrawiam serdecznie!

    • Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje. Oczywiście postaram się pomóc i bardzo dokładnie rozpisze wszystko w przepisie. Mam nadzieje, że w tym przypadku powiedzenie do 3 razy sztuka się sprawdzi:)

    • Mam nadzieje, że dużo dokładniejsze opisanie etapów przygotowania ciasta, okaże się pomocne. Przepis dodałam już jakiś czas temu i może rzeczywiście za mało uwagi poświęciłam ważnym informacjom. Oczywiście proszę o wiadomość czy jeszcze jakoś mogę pomóc? 3 mam kciuki za udany wypiek! Pozdrawiam ciepło!

    • Mi również bardzo przykro. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się tak, żeby wyszedł mi zakalec z tego przepisu, a bardzo często z niego korzystam. Może to kwestia produktów, a raczej ich temperatury? Mam nadzieje, że to Ciebie nie zniechęci i spróbujesz jeszcze raz. Tarta jest tego warta! Pozdrawiam serdecznie:)

  3. moja wlasnie „siedzi” w piekarniku:) a jak pachnie!!!rewelacja. Przepis juz wkleilam do moich ulubionych:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s