Strona główna » Pieczywo » Chleb z cukinią

Chleb z cukinią


chleb z cukinia

Nie ma nic lepszego niż domowy chleb:)

A ten jest pyszny. Cukinia sprawia, że jest on bardzo wilgotny.

W przepisie, który znalazłam, były również orzechy włoskie, ale ja z nich zrezygnowałam.

Przepis pochodzi z książki „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml lekko ciepłej wody
  • 250g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
  • 100g orzechów włoskich (ja z nich zrezygnowałam)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba2chleb

Mąkę wsypujemy do dużej miski. W środku mąki robimy wgłębienie i kruszymy drożdże. Dodajemy cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko mieszamy i przysypujemy lekko mąką z brzegów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy.

Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodajemy resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagniatamy ciasto.

Cukinię dobrze odciskamy z soku. Odciśniętą cukinię i 75g orzechów dodajemy do ciasta. Ciasto ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45min.

Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatamy, na posypanym mąką blacie. Formę keksową (o długości 30cm) smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy. Formę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45min.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ciasto smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy resztą posiekanych orzechów.

Pieczemy  na dolnej szynie piekarnika, ok. 50 minut.

Po upieczeniu chleb pozostawiamy na chwilę w formie, kolejno wykładamy na kratkę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii staje się wilgotne.  Nie dolewamy wody, ani nie dosypujemy mąki!

Smacznego!

chleb z cukinia2

4 komentarze do “Chleb z cukinią

  1. Pingback: Chleb pszenny z cukinią -Almanka w kuchni i…

Dodaj komentarz