Strona główna » Owoce » Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami


ciasto z jagodami

To ciasto dla leniwych:)

Miało być coś szybkiego, słodkiego, jagodowego:) Pycha!

Spód ciasta z przepisu Nigelli Lawson.

Składniki na spód ciasta:

  • 3 jajka
  • 250 g miałkiego cukru
  • 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • masło do natłuszczenia formy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno foremki o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy masłem ścianki.

Jajka ucieramy z cukrem, aż masa będzie jasna, puszysta i dwukrotnie zwiększy objętość. Dolewamy wrzątek, dalej delikatnie mieszając.

Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy aby nie powstały grudki.

Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 30 minut, aż będzie złociste i wyrośnięte.

Upieczone ciasto pozostawiamy przez 5-10 minut w foremce, po tym czasie ostrożnie otwieramy tortownicę i studzimy.

Pozostałe składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania serka waniliowego
  • jagody

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.

Wystudzone ciasto, kroimy na połowę.

Na dolną warstwę wykładamy serek waniliowy. Przykrywamy drugą warstwą. Na ciasto wykładamy bitą śmietanę i pokrywamy je całe. Na wierzch nakładamy jagody.

Smacznego!

3 z jagodami

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s