Strona główna » Owoce » Kruche ciasto z jagodami i waniliową pianką

Kruche ciasto z jagodami i waniliową pianką


kruche ciasto z jagodami 1

Składniki na ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę masło.

Zagniatamy ciasto (należy zrobić to jak najszybciej).

Ciasto dzielimy na dwie części (60 i 40 %). Wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta. Rozkładamy i przyklepujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.

Podpieczony spód całkowicie studzimy.

 

Składniki na waniliową piankę:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego

+ 500 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Następnie dodajemy budyń, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksowania i dodajemy wąską strużką olej.

Na ostudzonym spodzie wykładamy piankę waniliową, wyrównujemy i układamy jagody (jeśli wykorzystujemy jagody mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać), lekko upychając je w pianę. Na wierzchu, ścieramy pozostałą część ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.

Smacznego!

kruche ciasto z jagodami

 

 

Reklamy

One thought on “Kruche ciasto z jagodami i waniliową pianką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s