Delikatne jak chmurka śniadaniowe placuszki z kaszy manny. Wierzcie mi, po takim śniadaniu dzień nie może być zły! O nie!:)
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- łyżka płynnego miodu
- 2 jajka
- olej
Kaszę mieszamy z niewielką ilością mleka. Resztę gotujemy z dodatkiem miodu. Dodajemy kaszę. Gotujemy, cały czas mieszając.
Ugotowaną kaszę studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do kaszy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z dżemem, syropem klonowym, miodem, czekoladą, cukrem pudrem lub owocami.
Smacznego!
Super pomysł na pyszne placuszki 🙂
Pyszne placuszki ; )
Wyglądają bardzo apetycznie – takie złociutkie!
Mmm uwielbiam placuszki, muszę je wypróbować!
Fajny pomysł na kaszę manną, muszę wypróbować:)