Strona główna » Pieczywo » Zakwas żytni do wypieku domowego chleba (hodowla zakwasu)

Zakwas żytni do wypieku domowego chleba (hodowla zakwasu)

zakwas na chleb

Jestem absolutnie zakręcona na punkcie domowego pieczywa. Do niedawna myślałam, że przygotowanie zakwasu do wypieku chleba w domowym zaciszu jest bardzo trudne – nic bardziej mylnego. Potrzebujemy tylko dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Zaangażowanie i troska, również są niezbędne. Zakwas należy dokarmiać i przechowywać w odpowiedniej temperaturze.

Przygotujcie słoik, mąkę żytnią, wodę, drewnianą łyżkę i do dzieła!

Po kilku dniach, będziecie mogli cieszyć się smakiem zdrowego, domowego pieczywa.

W poniedziałkowy wieczór, przygotowujemy dwulitrowy słoik. Dokładnie myjemy i wyparzamy.
Do słoika wsypujemy 3/4 szklanki mąki żytniej (u mnie mąka żytnia typ 2000) , dolewamy 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą (zakwas, musi mieć dostęp powietrza). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Optymalna temperatura, dla zakwasu to 25 – 27 stopni.

Wtorek – rano
Zakwas zaczyna pracować. Energicznie mieszamy go, drewnianą łyżką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Wtorek – wieczór
Zakwas, powinien mieć konsystencje gęstej śmietany i powinien pachnieć octem owocowym z kwaśnym akcentem.
Pierwszy raz dokarmiamy zakwas. Dodajemy 3/4 szklanki mąki żytniej i 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Środa – rano
Drewnianą łyżką, energicznie mieszamy zakwas i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na powierzchni zakwasu pojawiają się pęcherzyki powietrza.

Środa – wieczór
Ponownie dokarmiamy zakwas 3/4 szklanki mąki i 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Mocny, gotowy do wypieku chleba zakwas, otrzymamy po czterech, pięciu dniach dokarmiania.

Po upieczeniu pierwszego chleba, niewykorzystany zakwas możemy przechowywać w lodówce.
Zakwas w lodówce, również powinien mieć dostęp powietrza. Słoik przykrywamy gazą.
Zakwas w niskiej temperaturze ,, zasypia” i można go przechowywać, bez dokarmiania przez tydzień.
Kiedy chcemy, ponownie ożywić zakwas, wyciągamy go z lodówki. Jak osiągnie temperaturę pokojową, dokarmiamy go mąką i wodą ( jak wyżej ) i zostawiamy do 12 godzin w ciepłym miejscu.
Po upływie tego czasu, możemy ponownie przystąpić do wypieku domowego chleba.

Cierpliwości i udanych wypieków!

zakwas żytni na chleb

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s