Strona główna » Dietetyczne » Mleko kokosowe (roślinne mleko)

Mleko kokosowe (roślinne mleko)


mleko kokosowe

Składniki na 800 ml mleka roślinnego:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej

Wiórki moczymy przez 2-3 godziny. Odlewamy wodę.

Wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze.

Zalewamy 4 szklankami wody źródlanej (nie używamy wody mineralnej). Całość miksujemy.

Zmiksowany płyn odcedzamy. Do tego celu najlepiej użyć cienkiej ściereczki (ja korzystam z pieluszki tetrowej). Ściereczkę umieszczamy na ponad litrowym naczyniu i bardzo delikatnie przelewamy płyn. Bardzo dokładnie wyciskamy całą zawartość ściereczki.

Tak przygotowane mleko możemy przechowywać przez 2 dni w lodówce. Najlepiej jednak spożyć tego samego dnia.

Smacznego!

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Mleko kokosowe (roślinne mleko)

  1. Można takie mleko dodać do kawy? Bo ja nie piję zwierzęcego mleka, a kupuję napój ryżowy do kawy. To by mogło być smaczniejsze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s