Strona główna » Dietetyczne » Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Kotlety mielone z kaszą jaglaną


kotlety mielone z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • woda

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy kaszę do miękkości. Studzimy.

Cebulę i czosnek siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości masła lub oleju.

Zioła siekamy.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę, jajko, zioła i przyprawy. Mieszamy całość.

Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy kotlety i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Smacznego!

 

Advertisements

3 thoughts on “Kotlety mielone z kaszą jaglaną

  1. Bardzo chętnie wypróbuję te kotleciki. Mielone to jedno z niewielu dań, które moja Zuzia zjada bez marudzenia, a takie z indyczyny i z kaszą są chociaż trochę zdrowsze i zapowiadają się bardzo smacznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s