Strona główna » Dietetyczne » Kukurydziana zupa z ziemniakami

Kukurydziana zupa z ziemniakami


zupa z kukurydzy

Składniki:

  • 400 g kukurydzy (może być konserwowa)
  • 1,5 litra wywaru
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • kilka średnich ziemniaków
  • włoszczyzna z wywaru (pietruszka, marchewka, seler)
  • sól
  • pieprz
  • szczypior lub natka pietruszki
  • śmietana

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle w garnku. Dolewamy wywar. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków.

Jeśli używamy kukurydzy konserwowej, odcedzamy ją z zalewy i 200 g blendujemy, dodajemy do wywaru. Świeżą kukurydzę należy wcześniej ugotować i obrać.

Doprawiamy zupę do smaku.

Dodajemy pozostałą kukurydzę. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy śmietaną.

Podajemy z natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!
zupa z kukurydzy 1

 

Advertisements

3 thoughts on “Kukurydziana zupa z ziemniakami

  1. Super 🙂 Dodaję do listy obiadowych inspiracji, bo doszłam do wniosku, że za mało jemy zup i mam mocne postanowienie rozszerzenia mojego zupowego repertuaru 🙂 Taka zupka będzie jak znalazł 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s