Strona główna » Dietetyczne » Mleko migdałowe (roślinne mleko)

Mleko migdałowe (roślinne mleko)


mleko migdałowe

Składniki na litr mleka roślinnego:

  • szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody źródlanej

Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut. Ten zabieg umożliwi nam usunięcie skórki.

Po kilku minutach orzechy płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy skórkę.

Orzechy ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc.

Namoczone migdały odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Zalewamy 4 szklankami wody źródlanej (nie używamy wody mineralnej). Całość miksujemy.

Zmiksowany płyn odcedzamy. Do tego celu najlepiej użyć cienkiej ściereczki (ja korzystam z pieluszki tetrowej). Ściereczkę umieszczamy na ponad litrowym naczyniu i bardzo delikatnie przelewamy płyn. Bardzo dokładnie wyciskamy całą zawartość ściereczki.

Tak przygotowane mleko możemy przechowywać przez 2 dni w lodówce.

Mleko migdałowe spożywamy bezpośrednio lub dodając je do koktajli owocowych lub warzywnych. Mocno podgrzane mleko możemy również dodawać do kawy.

Zmiksowaną masę z orzechów, również możemy wykorzystać np. jako nadzienie do naleśników lub jako twarożek do chleba.

Smacznego!

mleko migdałowe roślinne

 

Advertisements

3 thoughts on “Mleko migdałowe (roślinne mleko)

  1. Nigdy nie robiłam domowego, bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z tym zachodu. Mam całą masę migdałów, więc spróbuję, bo jednak sklepowe (nawet z tych najlepszych) to jednak kiepskie podróbki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s