Strona główna » Obiady » Krem z pieczonego czosnku

Krem z pieczonego czosnku


krem z pieczonego czosnku

Składniki:

  • 5 główek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 litr wywaru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ziołowe grzanki pieczony czosnek

Od główek czosnku odcinamy końcówki. W naczyniu żaroodpornym układamy czosnek i polewamy każdą główkę odrobiną oliwy z oliwek. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Studzimy. Obieramy czosnek (wystarczy mocno nacisnąć, każdy ząbek powinien bez problemu wyjść).

Posiekaną drobno cebulę, dusimy na maśle. Dodajemy czosnek i zalewamy całość wywarem. Doprowadzamy do wrzenia.

Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy ser pleśniowy. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Całość dokładnie miksujemy.

Podajemy z grzankami.

Smacznego!

krem z pieczonego czosnku1

Advertisements

4 thoughts on “Krem z pieczonego czosnku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s