Drożdżowe rogaliki


rogaliki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 200 ml chudego mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli   rogaliki drożdżowe

W małym garnku rozpuszczamy masło z dodatkiem mleka. Studzimy. Mleko powinno być letnie.

Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę mleka. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól i przesianą mąkę.

Dodajemy 2 jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy kilka minut.

Ciasto jest gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Ponownie zagniatamy i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy na osiem części.

Z każdego trójkąta powstanie rogalik, który zaczynamy zwijać od podstawy. Do środka możemy również dodać ulubione powidła.

Zawijamy w kształt księżyca i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Przed podaniem studzimy.

Smacznego!

maślane rogaliki

drożdżowe rogaliki

Reklamy

7 thoughts on “Drożdżowe rogaliki

  1. Drożdżowe rogaliki Pychotka, (tylko że ja nie lubię robić ciasta drożdżowego), na szczęście mama często robi. Pod sunę jej Twój przepis:)

  2. Domowe drożdżowe rogalika, PYCHOTKA. Smaki dzieciństwa. Sama nie robię zbyt często ciasta drożdżowego, bo nie lubię go wyrabiać, Natomiast wypieki uwielbiam.

  3. Pingback: Drożdżowe rogaliki | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s