Knedle z morelami


knedle z morelami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • około 350 g moreli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • sól   knedle z morelami1

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę i studzimy. Morele myjemy, zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, usuwamy pestki.

Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na posypany mąką blat, wykładamy ciasto i formujemy wałki, które dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozgniatamy do formy placka. Układamy na każdym, kawałki moreli, którą owijamy ciastem i formujemy okrągłe kule.

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Knedle gotujemy kilka minut, do wypłynięcia na powierzchnię wody.Odsączamy z wody.

Z bułki tartej, masła i cukru (do smaku) przygotowujemy „kruszonkę”, którą posypujemy przygotowane knedle.

Smacznego!

knedle z morelami2

 

 

Advertisements

14 thoughts on “Knedle z morelami

  1. Pingback: Knedle z morelami | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s