Strona główna » Obiady » Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa


zupa szczawiowa

Składniki:

  • wywar warzywno-mięsny lub warzywny (2litry)
  • 300 g szczawiu
  • marchew, pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • jajko ugotowane na twardo
  • świeży szczypiorek, koperek lub natka pietruszki
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Gotujemy w bulionie. Szczaw dokładnie myjemy i drobno siekamy.

Do podgotowanych warzyw dodajemy szczaw. Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotujemy całość do miękkości warzyw. Przyprawiamy do smaku.

Podajemy ze śmietaną lub jogurtem z ugotowanym na twardo jajkiem, posypane świeżymi ziołami.

Smacznego!

zupa szczawiowa 1

Reklamy

6 thoughts on “Zupa szczawiowa

  1. Pingback: Zupa szczawiowa | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s