Moja córeczka uwielbia ciasteczka. Przygotowanie takich biszkopcików nie zajmuje dużo czasu, a mamy pewność, że nasz smyk zjada bezpieczne, domowe łakocie.
Jestem pewna, że dorośli również skuszą się na taką słodką przekąskę:)
Składniki na około 30 sztuk:
- 4 wiejskie (ekologiczne) jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 25 g ksylitolu
Do miski przesiewamy mąki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy. Dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając na niskich obrotach.
Do ubitej piany dodajemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w małych odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Ja bym uważała z ksylitolem. Dzieci do 3 roku życia nie powinny go w ogóle spożywać. U niektórych starszych dzieci także jest źle trawiony, czego efektem może być biegunka.
Dzień dobry, jeśli posiadasz wiarygodne źródła na poparcie swoich słów, to chętnie się zapoznam. Niestety w kwestii ksylitolu mam zupełnie inną wiedzę i na chwilę obecną zupełnie nie mogę się z Tobą zgodzić. Mimo wszystko dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Rewelacyjne! Zrobiłam pół na pół z mąką pszenną i kukurydziana. Kolejne będą na jaglanej 🙂
Pysznie wyglądają:) zrobię takie dzisiaj. Mam pytanie czy może można inną mąką zastąpić pszenna?
Tak. Oczywiście. Proponuję jaglaną lub kukurydzianą 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Proszę dać znać, czy smakowało;)
A czy jak dodam mniej cukru to bedzie ok? Albo np troszkę owoców to wyjdzie tez biszkopt smakowy?
Ilość cukru można zmniejszyć lub zastąpić ksylitolem lub stewią. Jeśli chodzi o dodatek musu owocowego, to obawiam się ,że może być problem z konsystencją ciasta. Pozdrawiam ciepło!
Dałam po 2-4 jagódek na górę do paru i wyszło pysznie 😊 I te bez jagódek też pyszne-super przepis-mówię to ja antytalencie do pieczenia 😝
Bardzo mi miło 🙂 Zapraszam częściej! Pozdrawiam ciepło!
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ TAKIE BISZKOPCIKI?
Takie biszkopty możemy przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętych naczyniach (puszka, słoik). Trudno powiedzieć mi dokładnie, bo u nas szybko znikają, głównie za sprawą męża 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Biszkopty sa rewelacyjne. Proste, smaczne a nie ta chemia sklepowa ktora chca faszerowac dzieci. Pycha. Polecam!
Pingback: Domowe biszkopty |
Pingback: Domowe biszkopty | polishgirlolga - żona i matka (nie)idealna
Pingback: Truskawkowe tiramisu | Zakątek Smaku
Chętnie zamieniłabym się w Twojego domowego smyka i dałabym się rozpieszczać takimi domowymi łakociami. W zamian obiecuję, nie będę płakać ani psocić 🙂
Bardzo fajny pomysł żeby robić biszkopty w domu 🙂
zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
Ojej takie domowe muszą być pyszne! 🙂
Ojjj kurcze ale zaskoczenie 🙂 Pozytywne oczywiście ! Zrobię je 🙂
Mniam, muszę sama wreszcie zrobić takie domowe biszkopciki 🙂
o kurka! Super 🙂
Mnie zachwyciły, i tak same można je jesc i z jakimś dzemem.. omnomn.. 😀
Cudne, z nutellą jeszcze lepsze!.