Ryżowe bułeczki


ryżowe bułeczki

Moja córeczka Pola niedługo kończy rok. Stawia swoje pierwsze kroczki, ma już 8 ząbków i sama na śniadanie zajada już bułeczkę z masłem:) Nie wiem kiedy ona mi tak urosła… Aż łezka się kręci w oku.

Z myślą o niej piekę teraz domowe pieczywo. Tym razem przyszła pora na bułeczki.

Ryżowe bułeczki okazały się hitem. Pola zajadała ze smakiem. Tym razem nawet z kotem się nie podzieliła:)

A i mąż był zachwycony takim wypiekiem:)

Składniki na około 7-8 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 280 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży    bułeczki ryżowe

Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy ugotowany, odsączony ryż, drożdże, cukier i sól.

Dolewamy letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto jest elastyczne i lepi się do rąk. Wyrabiamy je około 6 minut.

Do posypanej mąką miski przekładamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

Przypominam, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i ponownie zagniatamy ciasto przez krótką chwilę.

Ciasto dzielimy na 7- 8 części i formujemy okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Studzimy.

Smacznego!

 

bułeczka

Źródło przepisu: http://smakowitychleb.pl/buleczki-ryzowe-2/

Reklamy

10 thoughts on “Ryżowe bułeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s