Strona główna » Dietetyczne » Ciasto jaglane z owocami

Ciasto jaglane z owocami


jaglane z owocami2

Składniki:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • łyżka brązowego cukru
  • banan
  • jabłko
  • śliwki lub domowe powidła śliwkowe
  • przyprawy: cynamon, imbir
  • łyżka soku z cytryny

Kaszę przelewamy wrzątkiem. W garnku gotujemy ok. 300 ml wody. Do wrzątku dodajemy kaszę. Gotujemy do miękkości. Około 20 minut.

Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę soku z cytryny, cukier, szczyptę przypraw. Studzimy.

Najlepiej przygotować kaszę dzień wcześniej, będzie bardziej zwarta.

Jeśli mamy świeże śliwki, prażymy je na maśle. Ja skorzystałam z domowych powideł.

Spód foremki lub naczynia żaroodpornego (im mniejsza foremka, tym wyższy spód) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ugotowaną kaszę. Ugniatamy. Smarujemy powidłami. Na wierzchu układamy plastry banana i jabłka.

Oczywiście możemy, również użyć innych owoców:)

Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Smacznego!

jaglane z owocami

Advertisements

7 thoughts on “Ciasto jaglane z owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s