Strona główna » Dietetyczne » Wiosenny omlet

Wiosenny omlet


omlet wiosenny

Ostatnio dużo się działo. Nie miałam wolnej chwili, aby usiąść i podzielić się z Wami nowym przepisem, ale już jestem:)

Dzisiaj u mnie bardzo wiosennie i kolorowo:) Omlet ze szczypiorkiem i roszponką.

Smacznie i zdrowo!

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • łyżka zimnej wody
  • szynka
  • świeży szczypior
  • pomidor
  • ulubiony ser
  • sałata roszponka lub szpinak
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek

Jajka myjemy, wbijamy do miski, dodajemy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie rozbijamy widelcem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek.

Suchą patelnię rozgrzewamy na małym ogniu. Zwiększamy płomień i rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy masę jajeczną.

Smażymy na dużym ogniu bez przykrycia, aż boki omletu się zetną. Delikatnie podważamy łopatka ze wszystkich stron, aby nieścięte jajka spłynęły na dno patelni. Smażymy do ścięcia.

Gotowy omlet delikatnie zsuwamy z patelni na talerz. Na jednej stronie układamy sałatę, pokrojoną szynkę, ser i pomidora.

Przykrywamy drugą stroną. Podajemy posypany świeżym koperkiem.

Smacznego!

 

 

 

Advertisements

7 thoughts on “Wiosenny omlet

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s