Strona główna » Dietetyczne » Pełnoziarniste, dietetyczne pączki bez tłuszczu – NIEtłusty czwartek

Pełnoziarniste, dietetyczne pączki bez tłuszczu – NIEtłusty czwartek


peł paczki

Tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami. Postanowiłam przygotować pączki, ale w zdrowszej wersji. W wersji bez tłuszczu z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Ktoś powie: „Ale to przecież nie pączek, to zwykła słodka bułeczka drożdżowa!”. Zwał jak zwał. Dla mnie to zdrowa wersja pączka!:)

Skusicie się na takiego „zdrowego” pączka w ten NIEtłusty czwartek?

Zdjęcia są gorszej jakości, robione w pośpiechu i późnym wieczorem. Mogą nie zachęcać, jednak uwierzcie na słowo, pączki są bardzo smaczne:)

Składniki na 10 pączków:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • skórka z  1 cytryny
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada
  • cukier puder paczki

Z drożdży, jednej łyżki brązowego cukru, łyżki mąki i letniego mleka, przygotowujemy rozczyn. Dokładnie mieszamy i zakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 15 minut do wyrośnięcia. Rozczyn jest gotowy, gdy podniesie się co najmniej o połowę.

Do miski z rozczynem dodajemy jajko i żółtko. Dokładnie mieszamy całość. Wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól.

Zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilkanaście minut, aż będzie odchodziło od dłoni.

Zagniecione ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. I wykrawamy kubkiem duże koła.

Są dwa sposoby nadziewania pączków. Na każde przygotowane koło, można od razu nałożyć marmoladę i skleić dokładnie brzegi, aby nadzienie nie wypływało. Formować kształt kuli.

Oraz sposób drugi, który ja osobiście stosuję, czyli nadziewanie już upieczonych pączków za pomocą szprycy do dekoracji tortów (długa tylka do nadziewania).

Pączki układamy w sporych odległościach od siebie na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 10-15 minut. Pod koniec pieczenia smarujemy z wierzchu mlekiem i pieczemy jeszcze minutę.

Upieczone, lekko przestudzone pączki, nadziewamy ulubioną marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem.

Z podanego przepisu można również upiec pączki, dodając wyłącznie mąkę pszenną.

Smacznego!

pełn pączki

 

Advertisements

11 thoughts on “Pełnoziarniste, dietetyczne pączki bez tłuszczu – NIEtłusty czwartek

  1. haha, miałam to właśnie napisać, że w smaku chyba bardziej bułeczka 🙂
    Ale po to jest to święto, jak ktoś chce i lubi to świętuje, a jak nie to ma twoje bułeczki 🙂
    Ja bym się skusiła z wielką chęcią!

  2. Uważam, że to bardzo fajny pomysł – zawsze to żołądkowi będzie trochę lżej niż gdyby dostał trzy tradycyjne pączki. Jeśli chodzi o mnie to nie przepadam za tymi czwartkowymi pączkami, zamiast nich wolę zjeść inne słodkości, które lubię dużo bardziej, np. bezy : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s