Strona główna » Dietetyczne » Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi grzybami i koperkiem

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi grzybami i koperkiem


kj

Składniki:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • duża pietruszka
  • 3 duże marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 150 g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek
  • 3 szalotki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz pasztet z soczewicy

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny.

Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy nadmiar wody. Wyjmujemy przyprawy. Studzimy.

Warzywa (marchew, pietruszkę, ziemniak) obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane studzimy.

Obieramy i siekamy cebulkę. Grzyby odcedzamy, wyciskamy nadmiar wody. Siekamy. Podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy razem z cebulą.

Przestudzone warzywa i soczewicę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy podsmażone grzyby, przeciśnięty czosnek, siekany koperek, 3 łyżki oleju, dwa żółtka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pasztetu. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Z blaszki wyjmujemy, gdy już wystygnie. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

soczewica pasztet

 

 

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi grzybami i koperkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s