Strona główna » Obiady » Krem z cebuli z pełnoziarnistymi paprykowo-ziołowymi grzankami

Krem z cebuli z pełnoziarnistymi paprykowo-ziołowymi grzankami


krem z cebuli2

Wracamy do żywych! Pola jeszcze na antybiotykach, ale jest już lepiej. Odzyskałam swoje cenne zmysły (smak, węch), których tak bardzo mi brakowało przez ostatnich kilka dni:)

Pogoda znacznie się poprawiła. Czy Wy też już czujecie wiosnę w powietrzu?

W moim domu jest bardzo wiosennie. Zakwitły hiacynty:)

Ostatnio nadrobiłam czytelnicze zaległości. Obiecałam sobie, że wracam do starych dobrych zwyczajów. Obowiązkowo jedna przeczytana książka w tygodniu.

Wczoraj dosłownie pochłonęłam książkę J. Kalyta „Położna”. Cudowna, bardzo wzruszająca. Zupełnie inaczej spojrzałam na kwestię porodu, narodzin dziecka. Polecam wszystkim przyszłym i obecnym rodzicom.

A co w mojej kuchni? Zupa krem z cebuli na białym winie z curry. Zupa cebulowa już od długiego czasu za mną „chodziła”, kilka minut i gotowe!

Składniki:

  • 6 dużych czerwonych cebul
  • kilka szalotek
  • litr bulionu
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 łyżeczki curry
  • pieprz
  • olej
  • kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
  • słodka czerwona papryka
  • suszone zioła
  • oliwa

Cebulę obieramy i kroimy w piórka (cebula czerwona+ kilka szalotek). W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy wino, gotujemy przez chwilę, do odparowania alkoholu.

Wlewamy bulion, dodajemy curry. Gotujemy całość do miękkości cebuli. Doprawiamy do smaku. Możemy dodać ziemniaki, jeśli ktoś woli gęstsze zupy.

Pieczywo kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, skraplamy niewielką ilością oliwy.

Posypujemy suszonymi ziołami i słodką papryką. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i rumienimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor.

Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i podsmażoną cebulką szalotką.

Smacznego!
krem z cebuli

 

 

 

 

Advertisements

8 thoughts on “Krem z cebuli z pełnoziarnistymi paprykowo-ziołowymi grzankami

  1. Pingback: Krem z pora z serem gorgonzola i grzankami | Zakątek Smaku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s