Strona główna » Dietetyczne » Kurczak w imbirowo-miodowym sosie z melisą

Kurczak w imbirowo-miodowym sosie z melisą


kurczak w imbirowo miodowym sosie

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • kilka listków melisy
  • sól
  • pieprz  kurczak w ims

Mięso z kurczaka myjemy, suszymy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Do naczynia dodajemy tarty imbir, miód, oliwę, sok z pomarańczy i siekane liście melisy. Całość mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty, wkładamy kurczaka. Marynujemy przez kilka godzin w lodówce.

Kurczaka razem z marynatą, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy na ciepło z ryżem lub kaszą.

Smacznego!

 

kurczak w imm

kurczak w mis1

Reklamy

6 thoughts on “Kurczak w imbirowo-miodowym sosie z melisą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s