Strona główna » Dietetyczne » Gulasz z dzika

Gulasz z dzika


z dzika gulasz

To mój debiut kulinarny. Nigdy wcześniej nie miałam okazji przygotowywać dziczyzny. Muszę przyznać, że trochę bałam się tego mięsa. Nie byłam pewna, czy uda mi się w ogóle spróbować:) Przygotowałam ten gulasz głównie z myślą o mężu.

Wyszło naprawdę smacznie. Z pewnością wrócę jeszcze do tej potrawy:)

Składniki:

  • 500 g szynki z dzika
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • mały seler naciowy
  • mały seler
  • główka czosnku
  • świeże zioła (rozmaryn, oregano, szałwia)
  • 250 g pomidorów z puszki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 litra wytrawnego wina
  • sól
  • oliwa            marynata

Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony. Kroimy w grubą kostkę.

Mięso przekładamy do naczynia. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dwie pokrojone marchewki, pół selera, pół główki rozgniecionego czosnku, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu. Posypujemy świeżym rozmarynem, oregano, szałwią.

Całość zalewamy winem. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Dziczyzna powinna marynować się minimum 10 godzin. Jednak najlepiej gdyby w marynacie spędziła całą dobę.

Mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Zlewamy marynatę. Warzywa wyrzucamy.

W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy mięso i rumienimy z każdej strony.

Warzywa (pół selera, seler naciowy, marchew) obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Całość dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut.

Wlewamy zlaną wcześniej marynatę. Dodajemy pomidory i zioła (szałwia, rozmaryn, oregano).

Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Od czasu do czasu mieszamy.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

gulasz

 

Reklamy

7 thoughts on “Gulasz z dzika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s