Strona główna » Obiady » Kaczka w sosie karmelowo-pomarańczowym

Kaczka w sosie karmelowo-pomarańczowym


kaczka

Witajcie w Nowym Roku! Jak samopoczucie? Moje bardzo dobre, mimo kataru, kaszlu i bólu gardła:)

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kaczki. To bardzo smaczna propozycja na niedzielny obiad.

Ja upiekłam piersi i nogi  z reszty mięsa powstał cudowny rosół.

Składniki:

  • 2 kacze piersi
  • 2 kacze nogi
  • szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mięso myjemy, suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy olejem.

W nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) pieczemy przez około godzinę. Co jakiś czas polewając wytopionym tłuszczem.

W garnku rozpuszczamy cukier. Następnie dodajemy ocet i sok pomarańczowy. Gotujemy całość. Zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło.

Z piekarnika wyjmujemy kaczkę, odlewamy wytopiony tłuszcz (który może posłużyć jako baza do innego sosu) i zalewamy przygotowanym sosem.

Ponownie pieczemy około 30 minut, do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy mięso jest miękkie i czy nie wypływa z niego różowy sok.

Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości -od 1,5 godziny nawet do 3 godzin.

Tak przygotowaną kaczkę możemy podać z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.

Smacznego!

kaczka1

Inspiracja: Pascal Brodnicki

Advertisements

8 thoughts on “Kaczka w sosie karmelowo-pomarańczowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s