Strona główna » Przepisy » Ryba po grecku

Ryba po grecku


 

ryba po grecku

Składniki:

  • kilka kawałków ryby smażonej (np.pstrąg)
  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 2 duże cebule
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy warzywa. Całość dusimy, przykrywamy pokrywką.

Obtoczoną w mące rybę – smażymy.

Warzywa podlewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość dusimy (do miękkości warzyw) na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Studzimy.

W naczyniu na przemian układamy warzywa i rybę. Na wierzchu powinna być warstwa warzyw. Chłodzimy.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Ryba po grecku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s