Strona główna » Obiady » Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami


paszteciki

Składniki na około 30-40 sztuk (w zależności od wielkości pasztecików):

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • +masło do smażenia pieczarek

Farsz:

Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby i cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na maśle.

Kapustę odcedzamy i dodajemy do usmażonych pieczarek. Doprawiamy do smaku.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski. Masło i drożdże drobno siekamy, dodajemy do mąki. Wbijamy jajko. Dodajemy śmietanę i sól.

Zagniatamy ciasto i zawijamy w czystą ściereczkę (u mnie tetrowa pieluszka). ciasto pasztecikiDo dużej miski nalewamy zimnej wody i wkładamy do niej ciasto.

Czekamy, aż ciasto wypłynie. Wodę wylewamy, wyjmujemy ciasto.

ciasto paszteciki1

Ciasto dzielimy na dwie części. Na obsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Dzielimy na pół.

Wzdłuż dłuższego boku, na środku ciasta układamy część farszu. Ciasto nakładamy na siebie, tak aby farsz był zakryty. Dzielimy ciasto na mniejsze części i mocno zaklejamy. Tak postępujemy, do wyczerpania ciasta.

Paszteciki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut.

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Paszteciki z kapustą i grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s