Strona główna » Obiady » Kluski ziemniaczano-czosnkowe na Wigilię

Kluski ziemniaczano-czosnkowe na Wigilię


ziemniaczano-czosnkowe kluski

Kluski ziemniaczano-czosnkowe to jedna z potraw, którą co roku przygotowujemy w moim domu rodzinnym na Wigilię. Te kluski to smaczny dodatek do czerwonego barszczu.

Niestety zdjęcia robione w pośpiechu. Aparat odmówił posłuszeństwa:)

Składniki na około 30 dużych klusek:

  • ok.1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mała główka czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • +mąka, jajko, bułka tarta, olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy oraz przeciśniętą główkę czosnku.

Całość wyrabiamy i formujemy kuleczki lub kluski. Gotowe kluski obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju.

Smacznego!

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Kluski ziemniaczano-czosnkowe na Wigilię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s