Strona główna » Dietetyczne » Marchewkowo-jogurtowe ciasto z cynamonem

Marchewkowo-jogurtowe ciasto z cynamonem


1

Do Świąt zostało już tylko 6 dni. U moich rodziców jesteśmy same. Rozłąka z ukochaną osobą, jest straszna. Na szczęście już w sobotę, Janek będzie z nami. Strasznie tęsknimy.

Polka ząbkuje i ostatnio humorek ma kiepski. W Człuchowie pogoda piękna, dużo spacerujemy. Z utęsknieniem czekamy na śnieg!:)

A dla Was mam prosty i smaczny przepis na ciasto marchewkowe.

Obiecuję, że będzie pyszne ciasto i niewiele do sprzątania:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 średnie marchewki

Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Całość przesiewamy.

W drugim naczyniu mieszamy jogurt, olej, jajka, cukier.

Do suchych składników dodajemy mokre oraz startą marchewkę. Całość mieszamy łyżką. Ciasto jest gęste.

Keksówkę o wymiarach 25×12 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wygładzamy.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez około 50-55 minut.

Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.yummly.com/recipe/external/Carrot-Loaf-Cake-with-Yogurt-Glaze-MyRecipes-266370

Reklamy

9 thoughts on “Marchewkowo-jogurtowe ciasto z cynamonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s