Strona główna » Przepisy » Pstrąg w zalewie octowej

Pstrąg w zalewie octowej


pstrąg w occie

Wracam po małej przerwie. Ostatnio dużo się dzieje i przyznam szczerze, że brakowało mi wolnej chwili.

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na moją ukochaną rybę – pstrąga w zalewie octowej.

Może i na Waszym świątecznym stole zagości taka potrawa. Polecam!

Składniki:

  • ok. 2 kg pstrąga
  • 1,5 litra wody
  • szklanka octu 10%
  • 4 duże cebule
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka soli
  • + mąka i olej do smażenia ryby

Pstrąga dokładnie oczyszczamy, myjemy, kroimy. Solimy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

Do dużego garnka wlewamy wodę, ocet. Dodajemy przyprawy oraz cebulę. Całość gotujemy do miękkości cebuli. Studzimy.

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wystudzone ryby przekładamy do dużego słoika (lub innego dużego naczynia) i zalewamy przygotowaną zalewą octową.

Odstawiamy na kilka dni, aby wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego!

Reklamy

5 thoughts on “Pstrąg w zalewie octowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s