Strona główna » Przepisy » Piernikowe historie

Piernikowe historie


pierniki1

Nareszcie się doczekałam moich ukochanych pierników! Upiekłam i udekorowałam. Pytanie tylko, czy doczekają do Świąt:)

Składniki:

  • wcześniej przygotowane ciasto na pierniki
  • 1 jajko
  • mleko
  • foremki do wykrawania pierników
  • papier do pieczenia
  • lukier
  • czekolada
  • dekoracyjna posypka

Wcześniej przygotowane ciasto, jest twarde. Należy ogrzewać je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Jeśli mamy problemy z elastycznością ciasta, podczas wyrabiania dłonie możemy zwilżyć zimną wodą.

Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki. Układamy na papierze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez 10-11 minut.

Pierniki powinny być twarde z brzegu, miękkie w środku.

Gdy pierniki są zbyt twarde, można je włożyć do puszki, dodając do środka cząstki jabłka, całość wymieszać.

Pierniki dekorujemy według uznania.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Reklamy

6 thoughts on “Piernikowe historie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s