Strona główna » Obiady » Pierogi z kapustą i grzybami (przepisy na Boże Narodzenie)

Pierogi z kapustą i grzybami (przepisy na Boże Narodzenie)


pierogi

Do Świąt Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu. To odpowiednia pora, aby pomyśleć o prezentach, świątecznych porządkach, planowaniu wydatków i oczywiście o potrawach świątecznych.

W spiżarni leżakuje już piernik. W planach jest już lepienie pierogów, przygotowanie ryb, bigosu, świątecznych ciast.

Dzisiaj przedstawiam nasz rodzinny przepis na pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki na ciasto (ok. 70 sztuk) :

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 litra ciepłej wody

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dolać wody lub podsypać mąki.

Ciasto jest gotowe, wtedy kiedy nie lepi się do rąk.

Składniki na farsz:

  • ok. 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 700 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
  • ewentualnie 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • duża cebula
  • olej
  • ok. 1.5 szklanki wody + woda do namoczenia grzybów         pierogi farsz

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin.

Kapustę kiszoną, siekamy drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty (jeśli kapusta jej nie zawiera). Miękkie grzyby, kroimy drobno i również, dodajemy do garnka z kapustą. Możemy dolać wody, w której moczyły się wcześniej grzyby.

Całość gotujemy do miękkości kapusty.

Cebulę drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z rozwałkowanego ciasta, wykrawamy koła (za pomocą szklanki lub urządzenia do klejenia pierogów), na środek nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi będę gotowe, kiedy wypłyną na wierzch.

Smacznego!

pierogi z kapustą i grzybami

Advertisements

16 thoughts on “Pierogi z kapustą i grzybami (przepisy na Boże Narodzenie)

  1. A ja za takimi pierogami nie przepadam 😉 U mnie w domu robi się pierogi ze słodką kapustą i po nich, te z kiszoną kapustą już mi nie smakują 😉

  2. jest godzina 23.05 a mi się taki smak zrobił na pierogi że aż mi w żołądku zakręćiło. Wstyd się przyznać ale z takim nadzieniem pierogów nie jadłam, u mnie na wigilię robi się z suszonymi śliwkami:)

  3. no to mieliście befor’a ;D
    Mniam, uwielbiam to połączenie, ale kapusta nie może być za kwaśna..

    Nie wiedziałam, że jesteś z Torunia! Niestety teraz nie prętko tam zawitam, ale zapraszam do siebie! 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s