Strona główna » Przepisy » Ciasto na pierniki

Ciasto na pierniki


Odkryłam świetny przepis na świąteczne pierniki. Niestety to już ostatni dzwonek na wykonanie ciasta.

Ja zabieram się do pracy:)

A jaki będzie efekt, okaże się przed Świętami.

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao

Bakalie:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

+ do smarowania 1 jajko + 3 łyżki mleka

Rodzynki moczymy i siekamy razem z pozostałymi bakaliami.
Mąkę przesiewamy.
Miód, cukier i masło wkładamy do garnka, powoli podgrzewamy i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy bakalie oraz przyprawy.
Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku.
Do miski (lub melaksera) wrzucamy część przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, mieszamy.
Dodajemy gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie mieszamy.
Jak masa jest już jednolita dodajemy pozostałą mąkę i znowu mieszamy.
Ciasto przekładamy do naczynia, owijamy folią spożywczą, którą należy delikatnie ponakłuwać, aby ciasto oddychało, ale nie wyschło.
Odstawiamy na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ew. lodówka) aby dojrzewało.
Ciasto powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.
Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków.

 

 

Advertisements

7 thoughts on “Ciasto na pierniki

    • Już się nie mogę doczekać!:) W tym roku piekę pierniki z mamą. A nic tak nie zbliża jak wspólne pieczenie:) W ogóle te święta będą wyjątkowe, ponieważ to pierwsze święta Poli:)
      Dziękuje za miłe słowa:)
      Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s