Strona główna » Babeczki » Wytrawne muffiny z bakłażanem

Wytrawne muffiny z bakłażanem


1

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g startego sera
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • 150 g ziemniaków
  • 150 g bakłażana
  • 75 ml letniego mleka
  • gałka muszkatołowa
  • masło do natłuszczenia formy     zzbakłażanem

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i serem.

Jajko łączymy z olejem i maślanką.

Mokre składniki, dodajemy do suchych. Mieszamy za pomocą łopatki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Zagłębienia w blaszce na muffiny, smarujemy masłem i napełniamy ciastem.

Pieczemy 20 minut.

Studzimy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy.

Bakłażana myjemy, również kroimy w kostkę, gotujemy na parze, do miękkości.

Z warzyw, przyrządzamy puree, dodając letnie mleko. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Ostudzone muffiny kroimy w poprzek. Napełniamy warzywnym puree. Przykrywamy, na wierzch również dodajemy puree.

Smacznego!

 

z bakłażanem

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s