Strona główna » Owoce » Chlebek bananowy z orzechami włoskimi

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi


677

Wilgotny, miękki, słodki, cudownie bananowy:)

Szybki w przygotowaniu i można eksperymentować z dodatkami.

To również świetny sposób na wykorzystanie już bardzo dojrzałych bananów, które często zalegają nam w kuchni.

Polecam!

Przepis pochodzi ze strony http://www.simplyrecipes.com/recipes/banana_bread/

Składniki:

  • 3  lub 4 dojrzałe banany (w zależności od wielkości)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (ja dodałam 1/2 szklanki, banany są dość słodkie)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • dodatki (u mnie 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich) 87

W naczyniu rozgniatamy banany. Dodajemy roztopione masło, cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Mieszamy za pomocą łopatki do ciasta.

Mąkę mieszamy z sodą i szczyptą soli. Dodajemy do bananowej masy. Mieszamy.

Dodajemy 2 łyżki pokruszonych orzechów.

Ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem.  Wierzch ciasta posypujemy pozostałą częścią orzechów.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni, przez około godzinę.

Smacznego!

15

Advertisements

9 thoughts on “Chlebek bananowy z orzechami włoskimi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s